Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Για ένα κείμενο που αποδίδεται μόνο στη Χρ. Ανδρέου και δημοσιεύτηκε στο «Πολίτη»

.
Αναδημοσίευση από το kriseis-nfx.blogspot.com


Αποκλειστικά στο «Πολίτης» εμφανίστηκε ένα κείμενο (το αναδημοσιεύουμε παρακάτω) που αποδίδεται στη δημοτική σύμβουλο της πλειοψηφίας, Χριστίνα Ανδρέου. Εντύπωση προξενεί ότι στη πρώτη λέξη της δεύτερης κιόλας παραγράφου, υπάρχει ένα «Θεωρούμε» από το οποίο προκύπτει πως δε το έχει γράψει ένα πρόσωπο, αν και από το τίτλο φαίνεται πως το έχει γράψει μόνο η κ. Ανδρέου. Δε θα σταθώ περισσότερο σε αυτό, που φυσικά έχει την αξία του για όσα συνεχίζουν να συμβαίνουν εντός της «Δύναμης Πολιτών» (ΔΠ), αλλά με την ουσία του κειμένου.

Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω, πως αν είναι δικός της/τους και ο τίτλος στη δημοσίευση του κειμένου, είναι ανεπαρκής. Το σωστό και ακριβές θα ήταν αντί του «Βαδίζοντας προς τις εκλογές», να έγραφε «Βαδίζοντας προς τις εκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ, τη… τάδε και ποιος ξέρει ποιον ακόμη».


Το κείμενο φωτογραφίζει ευκρινώς συγκεκριμένο πρόσωπο που από φιλοξενούμενο στο ψηφοδέλτιο, βρέθηκε να ανήκει στο πυρήνα της ηγετικής ομάδας της παράταξης. Λέει λοιπόν πως δε θέλουμε άλλους ίδιους, θέλουμε αριστερούς με ήθος. Μα από αυτούς είχατε και τους διώξατε, ή δεν άντεξαν κι έφυγαν, και με το ήθος που χαρακτηρίζει τη τρέχουσα σύνθεση της ΔΠ, βγάλατε ανακοίνωση με την οποία τους αποδώσατε, πως όσα λένε είναι ψέματα και συκοφαντίες! Εντύπωση επίσης προκαλεί, ότι δεν απαιτείται ή δε ζητιέται η απομάκρυνση του ή των προσώπων που αποκλίνουν χαρακτηριστικά από το αριστερό ήθος, αλλά περιορίζεται στην έκφραση επιθυμίας να μην έρθουν κι άλλοι!

Όλο το κείμενο, το διαπνέει η βεβαιότητα πως η ΔΠ είναι αταλάντευτα αριστερή και ριζοσπαστική παράταξη. Πολύ θα ήθελα να μας πει/πουν από πού προκύπτει αυτός ο ισχυρισμός. Από το γεγονός πως είναι η παράταξη που υποστηρίζει ο μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ; Από το γεγονός ότι αυτή η παράταξη ψήφισε το ιδιωτικό γήπεδο Μελισσανίδη, ως κορυφαίο αναπτυξιακό έργο για τη πόλη; Από το γεγονός ότι φιλοξενεί στο κορμό της πρόσωπα με συμπεριφορά σαν αυτή που περιγράφεται; Από την ανακοίνωση της ΔΠ που αποδίδει σε πρώην κορυφαία στελέχη της,  που υποθέτω έχουν τα χαρακτηριστικά που αναζητά η κ. Ανδρέου, ψέματα και συκοφαντίες; Εκτός κι αν εκτιμά πως αυτά τα πρόσωπα δεν είχαν τα χαρακτηριστικά που αναζητεί. Από τι αλήθεια προκύπτει η αριστερή ριζοσπαστική παράταξη;

Προσωπικά θεωρώ πως το κείμενο έχει χρήση φύλλου συκής για όποιον προσπαθεί να παραμείνει στη ΔΠ και ταυτόχρονα να τηρήσει τα προσχήματα. Περισσότερο μου θυμίζει τους 53 «διαφωνούντες» του ΣΥΡΙΖΑ, που άτυπα έχουν επικεφαλής το Τσακαλώτο. Αυτόν που πρωτοστάτησε κι έχει βάλει όλες τις υπογραφές σε μνημόνια και περικοπές.

Η κ. Ανδρέου κι όποιοι άλλοι τυχόν συμφωνούν με το κείμενο, δεν επιτρέπεται να είναι και δεν είναι πολιτικά αφελείς. Γνωρίζουν πως η πραγματικότητα στη ΔΠ άλλαξε σταδιακά και μεθοδικά. Γνωρίζουν πως δεν υπάρχει επιστροφή στις ρίζες. Γνωρίζουν τα πάντα! Κι επιλέγουν όχι μόνο τη παραμονή τους, αλλά να μας πείσουν πως η κατάσταση παλεύεται. Το χειρότερο, πως τάχα μου η ΔΠ παραμένει αριστερή – ριζοσπαστική παράταξη...


Ακολουθεί το κείμενο της Χρ. Ανδρέου:



Βαδίζοντας προς τις εκλογές – της Χριστίνας Ανδρέου

Στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Δύναμης Πολιτών αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η διεύρυνση της παράταξης και αναμένεται σε επόμενες να εγκριθούν συνεργασίες και υποψηφιότητες.

Θεωρούμε, ότι προκειμένου η παράταξη να διατηρήσει τον αριστερό και ριζοσπαστικό προσανατολισμό της, θα πρέπει αυτή η  διεύρυνση να γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια προς συλλογικότητες και άτομα που συμμερίζονται τις ίδιες πολιτικές αρχές και αξίες, αλλά και που υιοθετούν πραγματικά το αξιακό σύστημα (την ηθική) της αριστεράς και όχι μόνο σε επίπεδο φραστικών διακηρύξεων.

Η ηθική ως σύνολο αρχών, κανόνων και αξιών, που κατευθύνουν την πράξη σε σχέση προς τον άλλο, έχει σαν αποτέλεσμα την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αυτή η εμπιστοσύνη έχει μέγιστη σημασία και κερδίζεται με την πράξη και την εν γένει συμπεριφορά και δεν επιβάλλεται. Μια πράξη είναι ηθική, όταν γίνεται χωρίς προκατάληψη, χωρίς υστεροβουλία ή την προσδοκία της ανταμοιβής και προφανώς δεν περιορίζεται στο οικονομικό επίπεδο αλλά επεκτείνεται σε όλο το φάσμα των ανθρώπινων σχέσεων.

Η αριστερά βασίζεται στην ειλικρίνεια, την ανιδιοτέλεια, τη συντροφικότητα, την ευαισθησία, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Προτάσσει το συλλογικό συμφέρον του στενού ατομικού και άρα μπορεί να συνεργάζεται μόνο με ανθρώπους που διαθέτουν το ανάλογο ήθος. Βέβαια είναι δύσκολο να ορίσουμε το ήθος. Αλλά είναι εύκολο να απαντήσουμε ότι η ιδιοτέλεια, η προσωπική προβολή με κάθε μέσο και κόστος, η έλλειψη σεβασμού σε συλλογικές διαδικασίες, ο ατομικισμός, ο υπέρμετρος εγωισμός, η ανευθυνότητα, δεν ταιριάζουν στους εκπροσώπους της αριστεράς.

Βέβαια η αντιμετώπιση των θέσεων ευθύνης ως εργαλείο για την εξυπηρέτηση και προσωπικών φιλοδοξιών και επιδιώξεων είναι μεν συνηθισμένη, ασύμβατη δε πολλές φορές με την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος το οποίο πρωτίστως υπηρετούν. Οι δημόσιοι λειτουργοί, στους οποίους συγκαταλέγονται και οι αιρετοί, ιδιαίτερα οι αριστεροί, πρέπει να αποτελούν παράδειγμα ανιδιοτέλειας και να απέχουν από πράξεις που εκθέτουν πολιτικά αυτούς και τους συντρόφους τους. Οφείλουν να συμπεριφέρονται με  ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και συνεργατικότητα για να απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της ομάδας για το σύνολο των χειρισμών τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και όχι μόνο κατά περίπτωση. Αντίθετες συμπεριφορές δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές για κανένα λόγο.

Να διεκδικήσουμε λοιπόν τη διοίκηση της πόλης στις εκλογές με το ηθικό πλεονέκτημα ότι υπερασπιζόμαστε τον πολίτη και την πόλη με συνέχεια και συνέπεια στις πολιτικές θέσεις και αρχές, χωρίς να πέσουμε στην παγίδα να κάνουμε εκπτώσεις στις αρχές και τις αξίες μας για να πετύχουμε εκλογικούς στόχους. Διαφέρουμε από αυτούς που δουλεύουν πρωτίστως για την προσωπική τους προβολή ή για μικροκομματικά οφέλη και από αυτούς κατά τη γνώμη μας πρέπει να διαχωριστούμε. Τέλος η Αριστερά σήμερα έχει ανάγκη να αποκαταστήσει την παραδοσιακή της εικόνα ως ενός χώρου εντιμότητας, ειλικρίνειας, λειτουργίας με ανοιχτά χαρτιά και αδιαπραγμάτευτων αξιών και έτσι να απαντήσει σ΄αυτούς που θεωρούν  πολιτική και  ηθική ασυμβίβαστες έννοιες. Παρά τις επιθέσεις, το ήθος και η ηθική παραμένουν βασικοί αριστεροί πόροι για την κοινωνική χειραφέτηση.


Χριστίνα Ανδρέου


Δημοτική Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου