Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Ο πιο μνημονιακός – συστημικός υποψήφιος δήμαρχος πανελλαδικά, υποψήφιος των επιχειρηματικών συμφερόντων και του κεντρικού ΚΙΝΑΛ εκτίθεται στη πόλη μας

.
Ο Γιάννης Βούρος των 2 μνημονίων, του 1 μεσοπρόθεσμου, του χαρατσιού στα ακίνητα, των πρώτων περικοπών… ζητά να τον επιβραβεύσουμε με τη ψήφο μας!!!


Ο Γιάννης Βούρος πρόσφατα ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του, για τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στο δήμο μας. Ταυτόχρονα τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εκφράζονται μέσα από την ΑΕΚ, ανακοίνωσαν τη στήριξη τους στο πρόσωπο του. Λίγες μέρες μετά, ως ουρά, τους ακολούθησε ανακοίνωση κεντρικής στήριξης του, από το εναπομένων ΠΑΣΟΚ που πλέον λέγεται ΚΙΝΑΛ, καθώς το υπόλοιπο σε δόσεις μετακόμισε και κατοικοεδρεύει στο ΣΥΡΙΖΑ.


Δεν είναι παράδοξο που το κεντρικό ΚΙΝΑΛ στηρίζει τις επιλογές των επιχειρηματικών συμφερόντων στη πόλη μας. Το μητρικό του ΠΑΣΟΚ, για δεκαετίες υπηρέτησε με επιτυχία, πιστά, τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και συνεχίζει.

Στο δήμο μας υπήρχαν δυο εν δυνάμει υποψηφιότητες προερχόμενες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αυτές των Μιχάλη Κουτσάκη και Παντελή Γρετζελιά. Ο πρώτος, όχι τυχαία… ανακοίνωσε την ίδια μέρα με το Βούρο, μερικές ώρες αργότερα, την υποψηφιότητα του. Ο δεύτερος από ότι μαθαίνω, προχώρησε σε ανακοίνωση αυτές τις μέρες.

Επειδή ο Γ. Βούρος είναι στη πραγματικότητα παντελώς άσχετος με τη πόλη και την αυτοδιοίκηση, και η υποψηφιότητα του είναι δοτή από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, χρειάζεται ντόπιους «στρατιώτες» και κάπου πρέπει να τους βρει. Αλλιώς δε θα είχε καμιά δυνατότητα κατάρτισης συνδυασμού. Από τη στιγμή που η προσπάθεια απόσυρσης των άλλων υποψηφίων δημάρχων του χώρου, κατέστη άκαρπη, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του. Αμέσως ξεκίνησε η προσπάθεια αφαίμαξης υποψηφίων των άλλων συνδυασμών. Μεγαλοπαράγοντες του χώρου, από το «θείο βρέφος» και βάλε, ασκούν έντονες συστηματικές πιέσεις, για την αιμοδοσία του συνδυασμού. Ως αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η προσπάθεια στέφεται από παταγώδη αποτυχία! Χωρίς μάλιστα να διαφαίνεται πιθανότητα να αλλάξει κάτι, μέχρι το κλείσιμο των υποψηφιοτήτων. Πιθανότατα η προσπάθεια αναζήτησης υποψηφίων, θα στηριχτεί από το πολυδιασπασμένο σπαρασσόμενο χώρο της τοπικής δεξιάς. Ας μη ξεχνάμε πως το πρώτο που έκανε ο Γ. Βούρος, ήταν να απευθυνθεί εκτός από το ΚΙΝΑΛ, και στη ΝΔ για στήριξη της υποψηφιότητας του. Αν πάντως συνεχίσει με τα ίδια αποτελέσματα, η παραίτηση από την υποψηφιότητα του, θα καταστεί μονόδρομος.

Ο υποψήφιος των επιχειρηματικών συμφερόντων, εκτός από αλεξιπτωτιστής στη πόλη μας, πολιτικά, είναι κραυγαλέα ευάλωτος. Όχι γιατί του λείπει η εμπειρία, αλίμονο, έκανε βουλευτής και μέλος του Εθνικού Συμβούλιου του ΠΑΣΟΚ. Όχι γιατί δε ξέρει να χειρίζεται τον κόσμο, αλίμονο, σπούδασε και υπηρετεί με επιτυχία την υποκριτική εδώ και 40 χρόνια. Είναι πολιτικά ευάλωτος, κυρίως γιατί είναι ένας από εκείνους τους λίγους, που έχωσαν τη χώρα στη μνημόνια, φτώχυναν απελπιστικά τους έλληνες, έφεραν σε Ελλάδα και Ευρώπη το ΔΝΤ. Μέσα σε δυο χρόνια θητείας στη βουλή, κατάφερε να ψηφίσει το 1ο μνημόνιο, το 2ο μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο, το χαράτσι στα ακίνητα, και όλα τα άλλα μνημονιακά μέτρα και περικοπές. Για αυτά κάνει τον ανήξερο, και με τη προστασία που του παρέχουν τα ΜΜΕ, κανείς δε το ρωτά, τι έκανες στο πόλεμο Βούρο;

Αφού έχασε τη βουλευτική έδρα, δε χάνει ευκαιρία, όχι να ζητήσει συγνώμη ή να δηλώσει μετάνοια από τους έλληνες, αλλά να δηλώνει φτωχός και περίπου εξαθλιωμένος. Παρότι ποτέ δε του έλειψαν οι δουλειές και με διορισμό σε κρατικό πόστο (ΚΘΒΕ). Προφανώς προβάλλεται σαν  ενδεής, ακριβώς για να μη ζητήσει συγνώμη, για να μη σκεφτεί κανείς να του αποδώσει ευθύνες ή να του ζητήσει εξηγήσεις, για το κατάντημα που μας οδήγησε με τις ψήφους του. Δεν είναι άσχημη υπερασπιστική γραμμή για ένα θύτη, να παριστάνει το θύμα… Εξάλλου αυτό που προκύπτει, είναι πως με τη βοήθεια των συστημικών ΜΜΕ, έχει καταφέρει να ξεχαστεί και η στάση, και οι ευθύνες του.

Να θυμίσουμε λοιπόν, πως ο μνημονιάκιας πρώην βουλευτής, έχει θέσει 3 φορές υποψηφιότητα, εκ των οποίων δύο τις κρύβει. Μάλιστα ισχυρίζεται πως το 2012 αποσύρθηκε από τη πολιτική, για να ασχοληθεί με το θέατρο. Η αλήθεια  είναι πως τη πρώτη το 2007 δεν εκλέχτηκε, τη δεύτερη το 2009 εκλέχτηκε και μας ζεμάτισε… τη τρίτη όχι μόνο δεν εκλέχτηκε, αλλά κυριολεχτικά καταποντίστηκε παίρνοντας σε ολόκληρη τη Β΄ Αθήνας μόλις 9.500 σταυρούς. Πριν ψηφίσει μνημόνια, έπαιρνε τους τριπλάσιους. Βλέπετε είναι χιλιάδες οι ψηφοφόροι, που ψηφίζουν πάσης φύσης τηλεοπτικούς αστέρες, καθώς αυτό ανταποκρίνεται στο πολιτικό τους επίπεδο. Όταν το… αστέρι τους αρχίσει να τους κοπανάει, ξυπνάνε, προς στιγμή τουλάχιστον.

Την ίδια περίοδο η ΑΕΚ, σχεδιασμένα, για πρώτη φορά στην ιστορία της υποβιβαζόταν. Ο Βούρος απασχολούσε τους οπαδούς – ψηφοφόρους, υποσχόμενος γήπεδο, και πέρασε νέα τροπολογία για… να έχει εμπορικές χρήσεις κλπ. Έγινε πρόεδρος της έμπνευσης Τροχανά (SOE κλπ ) με το «Θεμέλιο 21», και μέσω αυτού προσπαθούσε να πείσει πως θα κάνει το γήπεδο… Τέλειωσαν οι εκλογές και οι ψηφοφόροι το μαύρισαν. Άγνωστο πόσοι από τους 9.500 σταυρούς των εκλογών, αντιστοιχούσαν σε εύπιστους οπαδούς. Ωστόσο μη υπάρχουσας άλλης ελπίδας, οι οπαδοί της ΑΕΚ έκαναν υπομονή για το γήπεδο που θα… τους έφτιαχνε. Οπότε εμφανίστηκε ο Δ. Μελισσανίδης. Ακολούθησε η συνέχεια που γνωρίζουμε. Ο Βούρος διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής στο Κρατικό  Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), και δεν άφηνε με τίποτα τη καρέκλα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση. Η ΑΕΚ υποβιβάστηκε στη τρίτη κατηγορία,  φορτώθηκαν τα χρέη της, που έχουν φτάσει τα 300.000.000 ευρώ, στον έλληνα φορολογούμενο, και πέρασε δωρεάν στο νέο ιδιοκτήτη της. 

Πρόκειται για έναν υποψήφιο που για ποικίλους λόγους, δεν είναι ούτε του πρώτου, ούτε πολύ περισσότερο του δεύτερου γύρου των εκλογών. Ακόμη κι αν φροντίσουν κάποιοι συνυποψήφιοι του, να τον αναδείξουν, δεν έχει πραγματικές πιθανότητες εκλογής στη θέση του δήμαρχου.  

Στα πλεονεκτήματα του, γιατί και από αυτά έχει βεβαίως, αναφέραμε κάποια παραπάνω, ξεχωρίζει ένα. Έχει μαζί του το πολιτικό, μιντιακό κι επιχειρηματικό κατεστημένο. Αυτοί θα του προσφέρουν προβολή, κάλυψη κι ότι άλλο χρειαστεί, ελπίζοντας να αποκτήσει κι η δική μας πόλη, το Ψινάκη της… Ας μη ξεχνάμε πως το ίδιο σύστημα, προωθούσε σε προηγούμενες εκλογές κι εκείνον.  

Ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα ακόμη, στα οποία θέλω να αναφερθώ.

Το πρώτο είναι η απάντηση του Άρη Βασιλόπουλου στις πρώτες δηλώσεις Βούρου. Ήταν απάντηση που δόθηκε από ένα δήμαρχο, σε ένα για την ώρα τουλάχιστον, τίποτα. Που όμως δημιουργεί την εντύπωση πως πρόκειται για ένα σπουδαίο αντίπαλο, με τον οποίο θα αναμετρηθούν στα ίσα! Η απάντηση έκλεινε με ένα γλυκύτατο καλωσόρισμα με ευχές για «Καλό προεκλογικό μας αγώνα!!!». Ιδιαίτερα αυτό το "μας", θα είχε θέση αν ήταν οι δυο τους υποψήφιοι. Ακόμη όμως κι αν η επιλογή των επιχειρηματικών συμφερόντων, ήταν η ευχή της μάνας για τον Α. Βασιλόπουλο, η επιλογή να απαντήσει ο ίδιος προσωπικά, στη καλύτερη περίπτωση είναι χονδροειδές λάθος. 

Σε άλλη περίπτωση μπορεί να οφείλεται σε «λάθος» από επιλογή. Θέλει δηλαδή ανάμεσα στους αντιπάλους του, να αναδείξει το Βούρο σε κύριο αντίπαλο, για συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Η πιο απλή είναι για να κοκορομαχούν μέχρι τις εκλογές, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων στα πρόσωπα τους, και στη κάλπη να θεωρεί πως είναι ο καταλληλότερος για να κερδίσει. Αυτή είναι γνωστή ταχτική από τη κεντρική πολιτική σκηνή, με διάφορα δίδυμα να κοκορομαχούν, αποκρύβοντας έτσι πως οι κεντρικές τους επιλογές συμπίπτουν. Είναι κάτι που συμβαίνει και στις μέρες μας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και Τσίπρα – Μητσοτάκη. Μαζί ψηφίζουν τα μνημόνια, τσακώνονται όμως για οτιδήποτε δευτερεύων κι ανώδυνο, ώστε να δημιουργείται η εντύπωση πως έχουν σοβαρές διαφορές. Παλιότερα συνέβαινε ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, μέχρι που η συρρίκνωση του δικομματισμού, ανάγκασε τα δύο κόμματα να συγκυβερνήσουν, και να αποκαλυφτεί πως ποτέ δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους.

Στο τίποτα, δεν απαντά ο δήμαρχος, αλλά το πολύ το γραφείο τύπου, αλλιώς απαντά σε ισοϋψές - ισοδύναμο του πολιτικά πρόσωπο. Σε τελική ανάλυση δεν είπε τίποτα καινούριο, απλά επανέλαβε το ποιηματάκι των επιχειρηματικών συμφερόντων και των ΜΜΕ που επηρεάζουν.

Το δεύτερο που θέλω να σημειώσω, είναι πως σε καμιά περίπτωση δε πρέπει οι ψηφοφόροι να εγκλωβιστούν σε καβγαδάκια και αντιμαχίες μεταξύ υποψηφίων, που ως δήμαρχοι ή δημοτικές πλειοψηφίες στις κύριες επιλογές, θα κάνουν τα ίδια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου