Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Ο ανόητος «φωστήρας», ο μνημονικός πρωταγωνιστής, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα παρελκόμενα τους…

.
Ανακοινώθηκε η επίσημη υποψηφιότητα των επιχειρηματικών συμφερόντων. Πρόσωπο που ανήκε σε εκείνη τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και συνέβαλε με τη ψήφο του να έρθει για πρώτη φορά το ΔΝΤ στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Πρόσωπο που ψήφισε το πρώτο μνημόνιο, νομίζω και το δεύτερο, για να ζήσουμε όσα βιώνουμε ως σήμερα, κι όσα θα ακολουθήσουν.  Ένας άνθρωπος που από τα μαθητικά του χρόνια έγινε άσχετος με τη πόλη και τα προβλήματα της. Ο Παντελής Γρετζελιάς την εποχή που ήταν δήμαρχος και βράβευε για δικούς του λόγους διάφορους επώνυμους και μη, ίσως θυμάται τι απάντηση είχε πάρει από το συγκεκριμένο, που τώρα θέλει να γίνει δήμαρχος.


Μια άλλη ποδοσφαιρική προσωπικότητα με καταγωγή από τη Νέα Φιλαδέλφεια, δικηγόρος σε μεγαλοτράπεζα, που του είχε προταθεί από αντιγρετζελικούς να κατέλθει επικεφαλής ψηφοδελτίου για να γλιτώσουν από το Γρετζελιά, ζήτησε πίστωση χρόνου για να ρωτήσει το αφεντικό του. Απάντησε μετά ένα μήνα, για να τους πει πως δε θα κατέβει, γιατί ο εργοδότης του, του είπε, το κοίταξα αλλά δεν υπάρχουν μεγάλες δουλειές στη περιοχή, και δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθείς. Οπότε δεν έγινε ποτέ υποψήφιος δήμαρχος ή και δήμαρχος. Κάπως έτσι εμφανίζονται σωτήρες που στη πράξη είναι υπάλληλοι επιχειρηματικών συμφερόντων, τους οποίους πάντα υπάρχουν κάποιοι πρόθυμοι να ακολουθήσουν. Αλλά εδώ υπήρξαν στη κατοχή συνεργάτες των Γερμανών καταχτητών, δε θα υπάρξουν συνεργάτες των επιχειρηματικών συμφερόντων στη μνημονιακή – επιχειρηματική κατοχή; Στη πατρίδα του Εφιάλτη η παράδοση θα μείνει ζωντανή.

Η συμβολή ντόπιων φωστήρων της επικοινωνίας… που για ταπεινούς σίγουρα προσωπικούς λόγους, χωρίς να αποκλείονται άλλοι πιο ύποπτοι, συνέβαλαν αποφασιστικά στην εμφάνιση ενός αλεξιπτωτιστή στη πόλη μας. Ο οποίος πιθανότατα θα έχει, μεταφορικά εννοείται, το τέλος των γερμανών αλεξιπτωτιστών στη Μάχη της Κρήτης. Πριν καν πατήσει στη πόλη μας, ήδη δέχτηκε από κρητικό τη πρώτη ριπή…

Από τη στιγμή που ο «φωστήρας» της επικοινωνίας ξεκίνησε και ως συνήθως παρέσυρε και τους άλλους που φαίνεται συνεχίζουν σε μικρότερο βαθμό να το παίρνουν στα σοβαρά, συστηματικά να απαξιώνει όχι απλά το δήμαρχο και τη πλειοψηφία, αλλά το σύνολο της αντιπολίτευσης γιατί δε λειτουργούσαν κατά πως τους υπόδειχνε, στρώθηκε ο δρόμος για να εμφανιστεί κάθε σαβούρα. Ο ίδιος βέβαια χωρίς μάλλον να έχει αντιληφτεί τη πραγματικότητα που διαμόρφωσε, χτες μοίραζε… πιστοποιητικά του δήμου στα σπίτια, με την ελπίδα προσέλκυσης ψηφοφόρων στο συνδυασμό του «καφέ της χαράς».

Για την ακρίβεια η συλλήβδην απαξίωση των πολιτικών, εκτός της δικής τους ευθύνης για όσα πράττουν ή δε πράττουν, είναι ταχτική των φασιστών και υπηρετεί την ιδεολογία τους. Απαξιώνοντας και αποδομώντας πλήρως τα πολιτικά πρόσωπα και κατά συνέπεια τη πολιτική, ανοίγουν το δρόμο για τη δική τους άνοδο στην εξουσία και τη καταδυνάστευση του λαού. Αυτοί όμως δε μπορούν να κάνουν αλλιώς, αφού δε μπορούν να πείσουν με πολιτικά επιχειρήματα τον κόσμο να τους αναθέσει τη διαχείριση των κοινών. Μετά κάνουν ότι έκανε και η χούντα. Διώξεις, αυταρχισμός, σκάνδαλα, βόλεμα ημετέρων, Κύπρους, Πολυτεχνεία...

 Ήταν πολιτικά βέβαιο τι θα ακολουθήσει. Βρισκόμαστε για πρώτη φορά μπροστά στο φαινόμενο, κι όχι μόνο για τη πόλη μας, να αποσύρονται μαζικά οι υποψήφιοι δήμαρχοι των προηγούμενων εκλογών. Ως τώρα φαίνεται πως υποψήφιος θα είναι ξανά ο δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος και πιθανά η Δανάη Γκούμα αν το ΚΚΕ την επιλέξει εκ νέου. Οι άλλοι 5 που κατέβηκαν στις εκλογές δε θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι.

Η αλήθεια είναι πως το φαινόμενο δε σχετίζεται μόνο με την άνευ προηγουμένου, στη καλή περίπτωση, ανοησία του «φωστήρα» της επικοινωνίας. Ο οποίος επιχειρούσε κι επιχειρεί να βλάψει πολιτικά κι εκλογικά τον Άρη Βασιλόπουλο και τη παράταξη του. Στη πραγματικότητα όμως δούλευε και δουλεύει με το πιο αποτελεσματικό τρόπο για την υποστήριξη τους. Καθώς απαξίωσε εντελώς εκμηδενίζοντας πλήρως το κύρος της αντιπολίτευσης με τις επιθέσεις του, ενισχύοντας ανέλπιστα αυτούς που δήλωνε πως πολεμάει!

Η πραγματικότητα είναι πως με τον τρόπο του έδινε την εικόνα στους πολίτες, πως ο δήμαρχος κι η παράταξη του είναι πανίσχυροι και ικανότατοι. Σε αντίθεση με την αντιπολίτευση που είναι ανίκανη κι ανύπαρκτη. Ποια πλειοψηφία δεν ενισχύεται στη συνείδηση του κόσμου με αυτό τον τρόπο; Ποιον καλύτερο διαφημιστή μπορούσε να βρει ο Άρης Βασιλόπουλος και η «Δύναμη Πολιτών», που θα κατάφερνε πιο πειστικά κι αποτελεσματικά να τους εμφανίσει πανίσχυρους, να τους ενώνει υπό την απειλή του, και ταυτόχρονα να ξεκάνει τους πολιτικούς αντιπάλους του; Κανονικά κι αν δεν είναι αχάριστοι εκεί στη «Δύναμη Πολιτών», θα πρέπει να το βραβεύσουν με το «χρυσό χάνο» της επικοινωνίας. Δεν είναι μικρό πράγμα να έχεις κάνει του κόσμου τα λάθη, για τα οποία θα μιλήσουμε σε επόμενο κείμενο μας, και να έχεις τέτοιους εθελοντές που εργάζονται άοκνα για σένα και είναι πάντα εκεί, να σε βοηθούν σε όλες τις δυσκολίες.

Ο πολιτικός ευνουχισμός όμως και η απαξίωση της αντιπολίτευσης που οδήγησαν στην απόσυρση πολλών υποψηφίων, σχετίζεται άμεσα και με τα ξένα προς τη πόλη επιχειρηματικά συμφέροντα, κι όσους μέσα από τη πόλη υποτάσσονται στις ανάγκες τους. Οι ταυτόχρονες ανακοινώσεις απόσυρσης δυο επικεφαλής συνδυασμών, που είναι φανατικοί υποστηριχτές του ιδιωτικού γηπέδου, μερικές μέρες πριν την ανακοίνωση του επίσημου υποψήφιου των επιχειρηματικών συμφερόντων, είναι προφανές ότι συνδέονται άμεσα. Κι επομένως το αναμενόμενο είναι οι όποιες δυνάμεις ελέγχουν, να επιχειρηθεί να οδηγηθούν υπό τη σκέπη των αλεξιπτωτιστών…

Θυμίζουμε επίσης πως ο Λ. Γεωργαμλής ήταν ο αντίπαλος του Άρη Βασιλόπουλου στο δεύτερο γύρο των τελευταίων δημοτικών εκλογών. Πολύ πρόσφατα ο καταδικασμένος από το κακουργιοδικείο Χ. Τομπούλογλου, τον περιέγραψε ως αχυράνθρωπο του, χωρίς ο Γεωργαμλής να εκφράσει έστω διαμαρτυρία. Ο Γ. Αράπογλου ήταν ο 3ος κατά σειρά συνδυασμός. Είχαν πάρει αντίστοιχα ποσοστά 17,97%  ο πρώτος και 17,76% ο δεύτερος . Αν αθροίσουμε τα ποσοστά τους, μας δίνουν 35,73%. Στη πραγματικότητα καταλαβαίνει κανείς ότι για πλήθος λόγων, όπως κατά καιρούς αποχωρήσεις, αλληλοεπικαλύψεις, αρνήσεις για διάφορους λόγους, απουσία ενδιαφέροντος πολιτών να τους ακολουθήσουν ενώ δεν είναι επικεφαλής ή δε συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο κλπ, καθιστούν αμφίβολο αν θα μεταφέρουν καθαρό το 10% του αθροίσματος των ψήφων τους ή διαφορετικά ένα ποσοστό 3,57%. Το ποσοστό που πήρε ο Λ. Γεωργαμλής κυριολεχτικά ήταν ταβάνι για υποψήφιο των επιχειρηματικών συμφερόντων. Σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ότι ο Κόκος είναι συμπαθής στους δημότες, πράγμα που δεν ισχύει για το διάδοχο του.

Η πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί ως τις εκλογές είναι ακόμη άγνωστη. Δε γνωρίζουμε πόσοι από εκείνους που έχουν δηλώσει πρόθεση ή ανακοινώσει υποψηφιότητα, θα είναι τελικά υποψήφιοι. Για να μπορέσει ο εκλεκτός των επιχειρηματικών συμφερόντων να έχει πιθανότητες όχι εκλογής στη θέση του δημάρχου, αλλά συμμετοχής στο β΄ γύρο, θα πρέπει να «στραγγαλιστούν» τουλάχιστον 10 από τις αναμενόμενες 15 με 20 υποψηφιότητες.

Ποιος όμως να δεχτεί, να κυνηγάει το ψήφο για να εκλεγεί, με αντιστάθμισμα ακάλυπτες προεκλογικές υποσχέσεις, όταν μπορεί να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος και να παζαρεύει με αντίκρισμα αντιδημαρχίες, μισθοδοτούμενες θέσεις ή άλλα πόστα; Στη πρώτη περίπτωση οι πιθανότητες να εκλεγεί είναι μηδαμινές ως ανύπαρκτες πολύ περισσότερο με απλή αναλογική καθώς οι συνδυασμοί θα εκλέξουν λίγους ή έναν. Όταν το αφεντικό δε τους εμπιστεύεται και βάζει δικό του υπάλληλο για καπέλο, υπάρχει περίπτωση να τους δώσει ψήφους; Το αντίθετο θα συμβεί. Θα δούνε παλιές δόξες της ΑΕΚ να θριαμβεύουν εκλογικά κι ας είναι άσχετοι με τη πόλη, τα προβλήματα της και τα κοινά γενικώς. Ποιος λοιπόν που έχει φάει μέρος της ζωής του ασχολούμενος με τα κοινά, θα δεχτεί να σέρνεται πίσω από κάποιον, που κάποιος τον έστειλε για να εκτελεί τις εντολές του;


Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, φαίνεται πως οι ψηφοφόροι του δήμου μας στις ερχόμενες εκλογές, θα κληθούν με τη ψήφο τους να δώσουν περισσότερες από μια απαντήσεις. Αν θέλουν να παραδώσουν και τυπικά το δήμο στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αν θέλουν με τη ψήφο τους να επιβραβεύσουν ένα πρόσωπο, που υπήρξε πρωταγωνιστής της φτωχοποίησης των ελλήνων και του ξεπουλήματος της χώρας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου